Jedna dvacka nestačí! ✨ Na vybrané vánoční dárky označené růžovým štítkem vás čeká sleva 20 % a na některé TOP z nich navíc extra sleva 20 % s kódem: extra20. ✨ POUZE DO 28. 10.!

8 tipů, jak připravit dítě na nástup do školky

Konec prázdnin se kvapem blíží a září je téměř za rohem. Pro mnoho dětí to znamená jediné: první školkový den je skoro tady! 

Nástup do mateřské školy je velkou událostí a změnou v životě dítěte. Ze dne na den se dostává do nového kolektivu, nového prostředí a setkává se s novými pravidly, které musí dodržovat. Největší změnou pro dítě je, že již nemá rodiče stále u sebe. Některé děti nástup do školky zvládají skvěle, těší se na nové kamarády, hračky a aktivity. Pro některé je to naopak stresující událost a nemůžou se dočkat, až zazvoní zvoneček a rodiče si pro ně zase přijdou. Zda vaše děťátko bude zvládat nástup do školky v klidu a pohodě záleží na mnoha faktorech i jeho osobnosti a vyzrálosti. Důležitá je ale také příprava ze strany rodičů.

My vám proto přinášíme 8 tipů, jak připravit dítě na nástup do školky, aby proběhl co nejvíc hladce a bez zbytečných slziček.

 

1. Mluvte s dětmi o školce

Malé dítě neví, co je to školka, k čemu je dobrá a proč do ní musí chodit. Mluvte o tom, proč tam musí docházet, jak to ve školce funguje a popisujte ji jako bezpečné místo. Povídejte si o tom, jaké tam budou hračky, paní učitelky, noví kamarádi a co všechno se ve školce naučí. Můžete mu zkusit popovídat, jak to vypadalo, když jste do školky chodili vy. Mluvte o školce jen v pozitivním slova smyslu a nepoužívejte školku jako výhružku nebo jako trest za špatné chování.

knížky

2. Čtěte knížky a pohádky, které děti na školku připraví

Na trhu je spousta knih, které pomohou malým dětem pochopit, jak školka funguje. Vyberte si knihu, kde bude hlavním hrdinou dítě, které se chystá poprvé do školky nebo které již školku navštěvuje. Děti se tak zábavnou formou dozví základní informace o fungování školky a s hlavní postavou knihy se jednoduše ztotožní. Vedle pohádkových knih můžete také zkusit říkanky, básničky nebo písničky na toto téma.

3. Nacvičte si denní rutinu a vytvořte nové rituály

Že je vaše dítě spáč, ráno ho musíte budit a trvá mu do oběda, než se vypravíte z domu? (Tedy pokud vůbec.) Tak tomu bude nyní konec. Pomalu ale jistě si nacvičte denní rutinu. Vstávejte zhruba ve stejný čas, naučte dítě, že se po snídani obleče, vyčistí zuby a vyrazí do školky. Ulehčí vám to práci a dlouhé hodiny přemlouvání. Zkuste si vytvořit určitý rituál, který budete vždy před odchodem do školky dodržovat.

4. Naučte dítě předem základní dovednosti

Ve školce budou po vašem dítěti vyžadovat určité dovednosti. Vzhledem k množství učitelů na počet dětí není vždy možné zajistit individuální přístup. Vaše dítě by tak mělo umět samo jíst, umýt si ruce, říct si, že chce na záchod, obléct se a nebo uklidit hračky. Nacvičujte tyto základní dovednosti předem, ať není dítko ve školce překvapené.

5. Běžte se do školky předem podívat

Ukázat dítěti, jak to ve školce vypadá, jaké mají hračky na zahrádce, jak vypadají paní učitelky a že je školka přátelské a bezpečné místo je skvělý způsob, jak dítěti nástup usnadnit. Děťátko bude vědět, do čeho jde, seznámí se s osobami, které o něj budou celé dny pečovat a bude vědět, na co se může těšit.

17535-4_detsky-batoh-v-krasnem-designu-s-kvetinami-vintage.png

6. Dejte s sebou dítěti do školky plyšáčka (či jinou oblíbenou hračku)

Mít s sebou něco důvěrně známého vytváří dětem pocit bezpečí. Dejte jim do školky oblíbeného plyšáčka nebo hračku, aby se necítilo osamoceně a vždy jim připomněla domov a rodinu. Pokud školka nedovoluje dětem vlastní hračky, můžete zkusit nakreslit dítěti na ruku obrázek, například malé srdíčko, které mu vždy připomene, že tu pro něj stále jste.

7. Ptejte se, jak se dítě cítí

Naučit se emocím je důležitá součást vývoje. Ptejte se dětí, jak se cítí, zda pociťují obavy nebo zda se do školky těší. Buďte tu pro dítě, podpořte ho a dejte mu najevo, že jeho emoce a pocity vám nejsou lhostejné. V případě nejistot dítě ujišťujte, že se pro něj do školky vždy vrátíte. Nelžete a dodržujte, co jste dítěti slíbili.

8. Umožněte dítěti, aby se podílelo na přípravě

Děti chtějí být neustále u všeho. Vezměte je na nákup nových věcí do školky. Bačkůrky, tepláčky, batůžek, láhev na vodu, dítě si vybere, co se mu bude nejvíc líbit a o to s větší radostí se bude ráno do školky chystat.

Jak už jsme zmínili na začátku, nástup do mateřské školy je pro děti velkou změnou. Každé dítě je ale jiné. Někdy jsou dvouleté děti dostatečně zralé na školku a někdy jsou tříleťáci či čtyřleťáci, kteří jsou více fixovaní na rodinu a přechod do nového prostředí je pro ně složitý. Ať už je to ve vašem případě jakékoliv, netlačte na pilu a i když to přes veškerou snahu a důkladnou přípravu nevyjde, buďte na sebe hodní. Vždyť přeci všichni děláme pro své děti to nejlepší, co v dané situaci můžeme.

My už jen popřejeme všem dětem hladký průběh adaptace, ať se vám ve školce líbí, najdete si kamarády a jste spokojení. Držíme palce.

Tým ELIS DESIGN